Presiunea din anvelope ar putea ajuta la salvarea planetei

Util

Ce rol joaca presiunea anvelopelor in economia de bani si energie, cauzele poluarii si posibilele accidente? Atunci cand pneurile nu sunt umflate la nivel optim, cel evaluat si recomandat de producatori, ele devin mai putin “rotunde” si necesita mai multa energie pentru a se pune in miscare si pentru a mentine viteza. Ca atare, unii specialisti ne avertizeaza ca, in conformitate in aceste specificatii, nivelul de umflare al anvelopelor contribuie intr-adevar la poluare si la cresterea costurilor de combustibil.

Obtine un consum mai bun, umfland corect anvelopele

Un studiu informal al unor studenti a descoperit ca majoritatea automobilelor de pe drumurile americane opereaza pe pneuri umflate la doar 80 la suta din capacitatea lor. Potrivit mecanicilor, umflarea pneurilor la presiunea corespunzatoare a acestora poate imbunatati consumul cu circa 3,3 la suta, in timp ce lasandu-le dezumflate poate creste consumul de benzina cu 0,4 la suta pentru fiecare picatura de PSI a presiunii de pe toate cele patru anvelope.

Anvelopele slab umflate cresc emisiile

Poate nu suna asa de grav, dar asta inseamna ca o persoana care conduce in medie 12 mii de mile anual cu pneurile dezumflate foloseste aproximativ 144 galoane suplimentare de gaz, la un cost de aproape cinci sute de dolari anual. Si de fiecare data cand unul dintre acele galoane de gaz este ars, 20 de livre de dioxid de carbon se adauga in atmosfera sub forma atomilor de carbon din gazul eliberat, combinandu-se cu oxigenul din aer. Ca atare, orice vehicul care ruleaza pe pneuri moi contribuie la fel de mult ca 1,5 tone suplimentare de gaze cu efect de sera pentru mediu in fiecare an.

Anvelopele umflate corespunzator sunt mai sigure

In afara de economisirea combustibilului si a banilor, alaturi de minimizarea emisiilor, anvelopele umflate corespunzator sunt mai sigure si mai putin probabil sa esueze la viteze mari. Anvelopele depresurizate pot pocni de distante mai lungi si vor derapa mai mult pe suprafete umede. Analistii indica faptul ca aceste anvelope sunt o cauza probabila a multor accidente. Umflate corespunzator, aceste anvelope all season se vor uza mai uniform, de asemenea, si, in consecinta, vor dura mai mult.

Verificati presiunea din anvelope frecvent si cand acestea sunt reci

Mecanicii recomanda conducatorilor auto sa verifice presiunea din anvelope lunar, daca nu chiar mai repede. Presiunea corecta a aerului pentru anvelopele care vin cu vehicule noi poate fi gasita fie in manualul de utilizare sau in interiorul usii pe partea soferului. Aveti grija totusi ca pneurile de schimb pot avea o evaluare a PSI diferita de cele originale care a venit dotata masina.

Leave a Reply