Importanta anvelopei pentru vehiculele agricole

Util

anvelope_agricoleDin toate piesele unui tractor, anvelopa agricola este cea mai mare si poate chiar si cea mai scumpa dintre acestea, in functie de marca sau de dimensiunile sale pretul unei anvelope agricole poate sa ajunga si la zece procente din valoarea totala a unui tractor sau orice alt vehicul agricol, iar acest lucru se datoreaza in mare parte datorita faptului ca anvelopa agricola reprezinta o piesa esentiala a oricarui vehicul agricol. Anvelopa agricola in functie de presiune poate sa determine cat de bine te poate ajuta sa iti culegi recolta, o anvelopa agricola cu o presiune prea mare marind semnificativ riscul de a compacta solul, ceea ce are un efect negativ asupra recoltei.

O anvelopa agricola trebuie sa aiba o presiune potrivita astfel incat sa poti sa conduci vehiculul agricol fara a avea vreo pana, insa nu prea mare incat sa compacteze solul si deci sa deterioreze recolta. In mare, o anvelopa agricola este construita dintr-o carcasa si o banda de rulare, a caror componente au un rol foarte important in calitatea si pretul acesteia.

Asa cum am precizat si mai sus, anvelopa agricola va determina in functie de presiunea si calitatea benzii de rulare cat de mult va fi tasat solul, iar acest lucru este realizat prin intermediul presiunii. Cu cat presiunea este mai ridicata cu atat mediul va fi mai afectat de catre tasare iar in acelasi timp si bugetul nostru are de suferit in mod implicit. O potentiala solutie pentru a scapa de compactarea sau tasarea solului este de a reduce presiunea anvelopei agricole, insa nu putem sa reducem presiunea la valori minime fara a risca sa deterioram si vehiculul agricol. Ceea ce inseamna ca presiunea trebuie sa fie determinata si calculata foarte precis, iar in acest calcul trebuie luata in considerare si capacitatea anvelopei de a face fata la o anumita viteza sau la o anumita presiunea, intrucat poate exista riscul de implozie a anvelopei.

Anvelopele agricole ajung sa coste si 10% din valoarea totala a unui vehicul agricol, iar acest lucru spune foarte multe despre cat de mult conteaza calitatea unei anvelope agricole in determinarea unei recolte de succes si in evitarea deteriorarii mediului. O anvelopa agricola foarte ieftina va avea cel mai probabil o banda rulare mult mai saraca din punct de vedere calitativ, ceea ce va avea un efect asupra recoltei dar si asupra mediului in general.

Asadar, la un aspect anume atat anvelopele agricole, cat si cele off-road sunt foarte asemanatoare, si anume cel legat de presiune, intrucat o anvelopa off-road cu o presiune necorespunzatoare poate avea un impact foarte semnificativ asupra performantei autovehiculului, asa si un vehicul agricol depinde de presiunea anvelopei agricole.

Leave a Reply